Man må stå tidligt op, hvis man vil være med der, hvor det sker. Det erfarede en flok af BO-VESTs beboerdemokrater og ansatte en fredag morgen, da der var Almene Boligdage, en festival for ansatte og valgte i den almene boligsektor. Bussen mod Aarhus, hvor festivalen blev afholdt, kørte nemlig allerede kl. 5. Men det var det værd, for de to dage var spækket med spændende workshops, taler og oplæg, både i mindre grupper og i plenum, hvor 1200 mennesker var samlet.
En af dem var Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, der brugte anledningen til at rose de valgte.
”Tak til alle jer, der ikke bare går op i, om I selv har en god bolig, men bruger timer, uger, år på at få vores boligområder til at fungere.”
BO-VEST afdelinger bredt repræsenteret til festival for almene boliger
Pris til 4 Række, fremhævning af Blokland og T13, og workshop fra Greve Nord. Det var noget af det, de 1200 deltagere til Almene Boligdage i Aarhus kunne overvære
Man lærer en frygtelig masse
Hvordan holder man ikke blot ventetiden inden en helhedsplan ud, bruge tiden til kreative, nytænkende og vigtige tiltag? Det satte BO-VEST spot på til et arrangement, der blev holdt i lækre og lyse lokaler på Lynfabrikken i Aarhus. Her kunne de cirka 50 fremmødte høre både Bloklands og T13s bud på det. Først paneldebat med Gertrud Gelting, afdelingsbestyrelsesmedlem i Blokland, Mai Westberg, projektleder for byggesagen i Blokland, og Trine Sand, sekretariatsleder for Albertslund Boligsociale Center. Her blev talt om fælleshus, Blokhaven, Børn bygger Blokken og BlokArt, som bare er nogle af de projekter, der er sat i værk inden for de seneste år. ”Det jeg synes er rigtigt vigtigt, og håber folk har hørt, det er at have et tæt, tæt samarbejde med alle i sådan en proces. Også på langt sigt. Man kommer til at kende hinanden og udvikle nogle ting. Man kommer til at få glæden af alle de forskellige ideer der kommer, og man lærer en frygtelig masse,” sagde Gertrud Gelting efter arrangementet var slut.
Tid til at tænke ud af boksen
Også T13 giver den gas med inspirerende tiltag, mens afdelingen venter på at helhedsplanen står for døren. Her talte afdelingsbestyrelsesformand Hugo Thuge, sammen med aktivitetskoordinator og rådgiver om de mange projekter, som blandt andet, men ikke kun, omfattede tilgængelighedsboliger, lavtemperaturvarme og brug af sekundavand – og så havde han taget en model, der viste renoveringsplanerne for en bolig, lavet så en blind person også kan mærke, hvordan forandringerne bliver. ”Jeg håber at alle vores tilhørere i dag tager det med videre at når man går og venter på en helhedsplan, så er det tid til at tænke ud af boksen, så er det tid til at få vendt alternativerne. Alt er muligt inden man har taget det første spadestik,” sagde Hugo Thuge, efter han sammen med aktivitetskoordinator og rådgivere havde fortalt om T13s arbejde med blandt andet tilgængelighedsboliger
BO-VESTs direktør, Ulrik Brock Hoffmeyer var med under begge seancer, og han skjulte ikke begejstringen. ”De eksempler vi har fået i dag, er virkelig noget, vi kan være stolte af,” sagde han, og lagde derudover vægt på, hvordan alle almene beboere og ansatte kan være stolte af den almene boligsektor.
Workshop med personlig beretning
Greve Nord, helhedsplanen der administreres af BO-VEST og blandt andet dækker afdelingen Askerød, var på banen med egen workshop. Her handlede det om at tage hånd om psykisk syge naboer. Der var både oplæg og paneldebat, hvor blandt andet ambassadør Gitte Nyberg der selv er ramt af psykisk sygdom, fortalte om at være syg, og hvordan naboer og ejendomsfunktionærer kunne have hjulpet hende, når hun var på sit laveste. Et gribende oplæg, hvor tilhørende interesseret lyttede og stillede spørgsmål.
Drømme kan gå i opfyldelse
Sidst, men absolut ikke mindst, var 4 Række repræsenteret med formand Astrid B. Hansen i Friluftsrådets arrangement. Her fik afdelingen nemlig overrakt en andenpræmien i Friluftsrådets konkurrence, og den lød på hele 150.000 kroner, der skal bruges til at forbedre de grønne områder. 4 Række har nemlig udarbejdet et projekt, hvor de grønne områder, der er slidt efter i flere år at have været byggeplads. Der skal skabes en plads, som alle, både beboere og udefrakommende skal samles på. Det skal ske med blandt andet sansebede, kyssebæk, og en fontæne, som afdelingen vil udskrive en konkurrence blandt beboerne om fremstillingen af. ”Vi er så stolte. Siden vi har fået beskeden har vi i 4 Række tænkt ’Drømme kan gå i opfyldelse’,” jublede Astrid, da hun fik prisen i hånden.