”Når en borger med psykiske lidelser bor i et alment boligområde, kan det skabe udfordringer, både for beboeren selv, men også for naboerne og de ansatte i boligområderne,” forklarer Hanne Sanderhoff Degn, der er sekretariatsleder i den boligsociale indsats i området, Greve Nord Projektet.

Læs mere om Greve Nord Projektet

Der skal være plads til alle

En af grundværdierne i de almene boliger er, at der skal være plads til alle beboere, og dermed også beboere, der af den ene eller anden årsag er udsatte. 
”Vores ejendomsledere er stolte af boligområdernes rummelighed. Men de har brug for viden. Derfor er det vigtigt, at vi bruger hinandens styrker og handlemuligheder. Den boligsociale indsats kan spille en stor rolle og involvere civilsamfundet, skabe dialog og iværksætte konkrete tiltag, der skaber sammenhæng mellem kommunens og boligorganisationernes indsats, ” fortæller Hanne Sanderhoff Degn videre.

Alle ønsker samarbejde

Bydelskonferencen blev afholdt af Greve Nord Projektet i tæt samarbejde med Pædagogisk Psykiatrisk Vejledningscenter (PPV) i Greve Kommune og ejendomslederne fra helhedsplanens fire boligorganisationer, Greve Boligselskab, SYB-BO, BS61 og VA, og der var stor opbakning.

65 fagfolk, lokalpolitikere, beboerrepræsentanter og eksperter var mødt op for sammen at debattere samarbejde.

”De seneste år er antallet af udsatte beboere, der flytter ind i de almene boligområder, vokset. Det er vigtigt, at vi håndterer opgaven sammen. En borgers lidelser og sygdom kan gå ud over borgeren selv, men også naboerne og omgivelserne, og derfor er det vigtigt, at vi tager hånd om tingene, ”siger Greves borgmester Pernille Beckmann, der åbnede konferencen”.

Separator icon

Vi er ”Cand. Kost”

Temaet for bydelskonferencen i år er bl.a. valgt, fordi ejendomslederne på områdets fire ejendomskontorer i stigende grad oplever udfordringer i deres hverdag. Ejendomslederne fortalte i et oplæg om nogle af de ubehagelige situationer, som de og deres medarbejdere oplever.

Hjælp til et mere effektivt samarbejde

De bad politikere og kommune om hjælp til at blive bedre klædt på til de ”nye arbejdsopgaver” og om et mere effektivt samarbejde til gavn for alle parter.

”Vi er ikke klædt på til de nye udfordringer. Vi er ikke psykologer – cand. psyk.’ere, vi er ”cand. kost”. Det er ikke fordi, vi vil vide, hvad beboeren fejler, men vi vil meget gerne have et system, der viser, at vi skal være ekstra opmærksomme på en beboer, så vi kan hjælpe og være forberedt,” forklarede de.

Beboerne er interesserede

René Kloe, der er afdelingsbestyrelsesformand i Gersagerparken i Greve Boligselskab, forklarede, at også beboerne har gavn af mere viden: ”Vi vil meget gerne være bedre til at forebygge og skabe bedre vilkår både for beboeren selv, naboerne og vores ejendomsfunktionærer. De har behov for redskaber, så de kan støtte og hjælpe de udsatte beboere. Den store deltagelse i dag viser, at alle parter vil samarbejde, og det glæder jeg mig til."

Eksperterne understreger

Psykiatrifonden og BL – Danmarks Almene boliger har arbejdet meget med netop dette emne.

”Det er glædeligt, at alle parter ønsker at hjælpe på den bedst mulige måde. Det er vigtigt med konkrete redskaber, hvor de relevante parter som for eksempel kommune, region, boligorganisation, politi og psykiatrie bidrager til bedre dialog og samarbejde. Vi skal udvikle redskaber, som sikrer, at intentionerne bliver til virkelighed. Det kan derfor også være relevant at se på, om der er lovgivning, som skaber barrierer for de gode løsninger, for det er vigtigt, at alle almene beboere trives,” påpeger chefrådgiver i BL, Natalia Rogaczewska.

For yderligere oplysninger kontakt gerne sekretariatsleder Hanne Sanderhoff Degn i Greve Nord Projektet på tlf.: 60 35 46 64 / hsd@bo-vest.dk eller kommunikationsmedarbejder i Greve Nord Projektet Sarah Z. Ehrenreich på tlf.: 60 35 46 65 /sze@bo-vest.dk

Separator icon