Mænd der flytter ind i udsatte boligområder, har større sandsynlighed for at tage psykofarmaka. Det fremgår af rapporten: ’Dine naboer kan påvirke din mentale sundhed’ udgivet af Kraks Fond i september i år. Rapporten tager udgangspunkt i, at vi i Danmark har en regional ulige fordeling af ledighed, indkomst og uddannelse. Den samme ulige fordeling findes i forbruget af receptpligtig psykofarmaka.

Kraks Byforskning har undersøgt årsagen til den regionale ulighed i mental sundhed. Skyldes det nabolaget, eller udelukkende folks egne ressourcer, er det spørgsmål, som de har arbejdet med, forklarer Lars Pico Geerdsen, direktør for Kraks Byforskning i en video. Se med og hør dem forklare rapportens resultater. 

 

Læs rapporten her

 

Nabolag eller stigma

Rapportens overskrift har meget fokus på naboernes betydning for beboernes mentale helbred. Det kritiserer antropolog og ph.d. Marie Stender fra Statens Byggeforskningsinstitut. 

”Når vi siger naboer, er det vigtigt, at det faktisk er naboer, der påvirker – og ikke alt mulig andet” fastslår Marie Stender til et debat arrangement om rapportens resultater i Dansk Arkitektur Center.

Vi skal ikke undervurdere betydningen af den stigmatisering, der er af udsatte boligområder i dag, og en rapport som denne kan være med til forstærke den, mener hun.

”Det er også du og jeg, der påvirker det mentale helbred, hvis det er stigma. Debatten for tiden gør det svært, men det betyder ikke, at vi ikke skal tale om problemerne,” mener Marie Stender.

Rapporten tager også højde for nabolagets fysiske omgivelser og institutionelle betingelser for eksempel adgang til skole og læge samt grønne arealer.

 

Der mangler forskning

Marie Stender er skeptisk overfor de kausale slutninger, der ofte laves i forskningen, og som der også er lavet i rapporten. 

”Man skal huske, at der er andre forklaringer, som også kan undersøges” siger Marie Stender og fortæller, at der er mange faktorer kan spille ind på rapportens resultater for eksempel de anviste borgere og psykofarmaka-forbruget. Særligt relevant er det at undersøge, hvorfor det kun er mændene som påvirkes.

Lars Pico Geerdsen og Marie Stender er begge enige om, at der mangler mere forskning på området om nabolagseffekter, og at man med fordel kan supplere rapportens resultater med kvalitativ forskning.

 

Separator icon