I samarbejde med BL’s ”Beboerbladet” og Brøndby Strand Projektet satte Mik Schack tre beboere stævne for at lave en udsendelse, hvor grillmaden var omdrejningspunkt. Både som skribent for Beboerbladet og som vært på DK4 har Schack over en årrække netop brugt madlavningen i mødet med helt almindelige mennesker – særligt i almene boligområder.

En mand med en mission

Din 2660 Kalender var med under optagelserne og bevidnede, hvordan Mik Schack i sin velkendte chili-skjorte og med sit humoristiske og interesserede gemyt hurtigt fik deltagerne til at glemme alt om kameraer og i stedet fokusere på madlavningen. Vi spurgte den sprudlende journalist og kok, hvorfor han havde valgt at sætte et grillarrangement op i Brøndby Strand?    

”Jeg synes, det er sjovt at få de forskellige kulturer blandet sammen, så man kan få udfordret sine smagsløg og prøvet noget andet mad, end det man plejer at spise. Så man ved, hvad det egentlig er, når man siger ”nej, fy for satan, det skal vi ikke have noget af”. De kommer her jo med hver deres bidrag, og vi bliver jo pludselig nysgerrige på hinanden.

Mere shawarma end pølser

Jeg mener, vi spiser efterhånden mere shawarma, end vi spiser pølser, siger Mik Schack med et glimt i øjet og peger på en tendens, som kan tyde på, at kulturudvekslingen på madfronten allerede foregår, inden han fortsætter:
”Vi har en udfordring med at få skabt en ordentlig sammenblanding af mennesker, som tilsyneladende først sker, når vi når frem til det, der hedder ’mad’. For det er der, alt kultur udspringer. Så det fornuftigste er jo i virkeligheden at lave et samlingspunkt med mad som centrum. I et område som Brøndby Strand, kunne det jo for eksempel være i form af et fælleskøkken. Interessen er der jo i hvert fald, som vi kan se i dag”, pointerer Schack og breder armene ud mod de entusiastiske beboere, som står koncentreret ved de glohede kul under grillristen.

Vi skal blande os noget mere

Den engagerede kok og skribent kommer da også en med lettere sydende, men dog klar opfordring til beboerne i de almene boligområder om at komme ud af de kulturelle bobler og mødes på tværs.

”Jeg kan jo også godt se, at man i de andre almene boligområder, hvor vi har været, har masser af madklubber. De blander sig bare ikke med hinanden. Danskerne blander sig ikke i indvandreklubberne og omvendt. Hvorfor dog ikke? Jeg fatter det ikke. Jeg kan jo høre på nogle af vores deltagere, som vi har med i dag, at de ikke har været gode til det. Men nu gør de det jo, og det er da en fornøjelse. Der er da hul igennem i det mindste.”

En libaneser ved ikke, hvad en pakistaner spiser

Mik Schack håber også, at han ved at sætte fokus på det tværkulturelle møde igennem maden bidrager til at gøre folk mere nysgerrige på hinanden, og han opfordrer folk til generelt at gå på opdagelse og blive klogere på de mangeartede ingredienser, som de forskellige madkulturerne hver især bringer i spil: 
”Det handler også om at forstå, hvad det er, der ligger i de mange forskellige butikker, man efterhånden kan frekventere. Mange ved ikke, hvad der ligger i disken. Men en libaneser ved jo heller ikke, hvad en pakistaner spiser, vel? Det er jo ikke kun danskere. Det er alle mulige. Og alle varerne ligger her”, fortæller Mik Schack og peger på det store udvalg af råvarer, som deltagerne har medbragt til dagens grill-optagelser.

Hamburgerryg og lammelever

Spurgt ind til, om der blandt dagens kokkerier er nogle særlige retter, han med sine erfarne ”kokkeøjne” hæfter sig ved, svarer han:
”Jeg synes det hele er interessant. Jeg synes faktisk, det er sjovt at se, hvad Kris får ud af en hamburgerryg. Jeg synes også, det er sjovt at se, hvor simpelt man kan lave en lammelever. For det er sådan noget indmad, som mange ikke bryder sig om. Og det smager vidunderligt. Og her bliver det lavet forholdsvis simpelt. Så jeg glæder mig til at smage de forskellige retter. Der er ikke noget af det her, jeg siger puha til, afslutter kokken med et smil, inden han vender tilbage med spørgsmål og gode råd til den grillende forsamling af beboere.

Datoen, for hvornår udsendelsen bliver vist på DK4, ligger endnu ikke fast, men Brøndby Strand Projektet følger op og giver besked på hjemmesiden www.brondbystrand.dk og på Facebook. Her følger vi også op med ingredienser og opskrifter på dagens retter.

Separator icon