Alle samler sig omkring sankthansbålet, selv om vinteren. I Bo-Vitas boligafdeling Dortheavej, har man gjort brug af deres store græsareal, ved at lade to kunstnere, Jan og Kasper, brænde mursten i et kæmpe bål.

Det første, der kommer i tankerne, når vi står ude på græsplænen foran Dortheavej, er, at nogen må have taget fejl af årstiderne, for hvem har hørt om at fejre Sankt Hans om vinteren. Og når så kunstnerne siger, at ”det er en levende skulptur”, rynker vi lidt på panden, imens vi sammenligner de guld- og sølvmalede mennesker i kostumer foran bålet med dem, der tjener penge ved at stå stille hele dagen på Vejle Torv.

”Vi ved godt, hvilken effekt et bål har på mennesker, vi ser det som en social ting, det drejer sig ikke kun om et bål,” siger Jan Danebod, som er kunstner og har boet i Barcelona indtil for nyligt og sammen med Kasper Lynge har hjemmesiden elementsamfund.dk.

”Når vi har så stort et område, er det ærgerligt ikke at bruge det, og det forpligter til, at man laver noget fedt.  Det er skønt, hvis der er nogle aktører, der vil udnytte området til forskellige projekter,” siger Lasse Mucha Andersen, som er formand for Dortheavejs afdelingsbestyrelse.

Socialt sammenhold er vigtigt 

Når beboerne på Dortheavej nærmer sig bålet, mærker de den fysiske grænse mellem vinterdagens tå-frysende kulde og den svedende varme fra de sprudlende flammer. Sammen står de, familie, venner, naboer, og lytter til gnisterne fra det massive bål, mens flammerne dirigeres af vinden og kunstnerne.

”Vi ser det som en skulpturel handling. Vi startede i morges med at bygge det op. Beboerne har kunnet komme ind i bålet og stå til at starte med,” siger Jan.

Bålet bliver hurtigt et samlingspunkt for folk, der kommer over for at spørge, hvad der foregår, og nogle tvivler på, om vi har fået lov til foretagendet. Mange tilskuere iagttager ilden fra lejlighederne, der har udsyn til spektaklet.

”Det er jeg glad for,” fortæller en beboer om det at kunne følge med i processen.

 

Arkitektonisk perle med ubenyttet plæne

Der er specifikke grunde til, at Kasper og Jan har valgt at gennemføre denne proces på græsplænen uden for Dortheavej.

”Det er et nyt byggeri, der har et areal, man normalt ikke finder i det her område. Der er ikke så meget offentligt rum til de her projekter,” siger Jan.

Dortheavej, som har modtaget to priser for at være et utraditionelt arkitektonisk eksempel, er også udstyret med en stor græsplæne, der ikke bliver benyttet.

”Jeg synes, vi mangler nogle aktiviteter her på det store område,” siger beboeren.

 

Dortheavej for fremtiden 

I afdelingen Dortheavej har beboerne samlet sig i grupper for at arbejde på forskellige projekter. Et eksempel er Udearealsgruppen, en gruppe af beboere, som er begyndt at planlægge, hvordan udendørsarealet skal udvikle sig i fremtiden.

“I afdelingsbestyrelsen er vi jo glade for, at afdelingens beboere er engageret i forskellige projekter, som styrker naboskabet, og hjælper os alle til at få nogle fede omgivelser. Det bakker vi meget gerne op om, for det bliver vi jo gladere beboere af alle sammen,” siger Lasse Mucha Andersen.