Nedlukningen kan få varige konsekvenser for de unges uddannelse
For nogle børn og unge kommer støtten og hjælpen til skolegangen ikke direkte fra familien, men bl.a. fra de boligsociale og frivillige tilbud i boligområderne. Derfor er nedlukningen af både skole, men også tilbuddene til denne gruppe børn og unge bekymrende.

”Risikoen er, at flere af disse børn og unge kan få meget svært at indhente den tabte skolegang. Det kan få stor betydning for deres muligheder for at få en uddannelse i fremtiden,” lyder det fra Ulrik Brock Hoffmeyer, som er direktør i BO-VEST. BO-VEST driver fem boligsociale helhedsplaner i Hovedstadsområdet. En boligsocial helhedsplan er en social indsats betalt af Landsbyggefonden, der i samarbejde med kommuner, skoler og lokale tilbud arbejder for at øge tryghed, uddannelse og trivsel i udsatte boligområder.

Rent praktisk er det svært for flere af børnene at finde ro derhjemme. Det er heller ikke alle familier, der har computere nok til, at alle børn i familien, kan deltage i fjernundervisningen
Babak Elmi, sekretariatsleder for den boligsociale helhedsplan i Sigynsgade

Det kan være svært at finde ro derhjemme og ikke alle har en computer
Og fjernundervisningen ser faktisk ud til at have konsekvenser for en del af eleverne. Det viser en ny spørgeskemaundersøgelse fra Danmarks Lærerforening. Her svarer over 1.000 lærere, at de har en eller flere elever i deres klasse, som slet ikke deltager i fjernundervisningen. Det gælder især eleverne i de ældste klasser.

Den manglende deltagelse handler ikke kun om at familierne ikke kan hjælpe med skole-opgaverne. Det er også rent praktisk et problem for eleverne at deltage, fortæller Babak Elmi, der er sekretariatsleder for den boligsociale helhedsplan i Sigynsgade: ”Rent praktisk er det svært for flere af børnene at finde ro derhjemme. Det er heller ikke alle familier, der har computere nok til, at alle børn i familien, kan deltage i fjernundervisningen.”

Alle Sundhedsstyrelsens retningslinjer følges
På Sigynsgade, der ligger på Ydre Nørrebro, har det boligsociale sekretariat derfor - sammen med den boligsociale helhedsplan i Lundtoftegade og Titanparken - igangsat et pilotprojekt i samarbejde med Nørre Fælled Skole. Helhedsplanen har indkøbt 30 bærbare computere og stiller lokaler og personale til rådighed. Her kan elever i 6.-9. klasse deltage i og få hjælp til deres fjernundervisning.

Alle Sundhedsstyrelsens retningslinjer følges selvfølgelig. Eleverne kommer i to hold. Et om formiddagen og et om eftermiddagen. Der holdes afstand og vaskes hænder efter alle kunstens regler.

Skolen henviser unge med brug for hjælp
Nørre Fælled Skole finder de unge som har brug for hjælp og adgang til computer og henviser dem til helhedsplanen. Den boligsociale helhedsplan arbejder bl.a. med at bryde negativ social arv og med at sikre at flere unge går i gang med en ungdomsuddannelse.

"Det var naturligt for os at gøre noget"
Derfor var det oplagt for sekretariatet at handle på den aktuelle situation, fortæller Babak Elmi: ”Vi kender børnene og havde i forvejen et samarbejde med skolen. Vores arbejde handler i høj grad om at skabe rammer for samarbejde mellem de mange gode både kommunale og frivillige initiativer. Vi så et behov hos vores unge, og derfor var det naturligt for os at gøre noget. Mine medarbejdere er gode til at omstille sig og tænke nyt, når der er behov for det. Og heldigvis har vi gode samarbejdspartnere, som gør os i stand til at løfte den her opgave.”

De boligsociale indsatser har et indgående kendskab til familierne lokalt, og er samtidig vandt til at facilitere et tæt samarbejde mellem både kommunale og andre aktører på det sociale område.

Tilbud også på vej i Brøndby Strand
Også i Brøndby Strand, er et lignende projekt på trapperne. I samarbejde med Brøndby Strand skolen arrangerer den boligsociale helhedsplan eftermiddage med lektiehjælp. Fra næste uge stiller helhedsplanen hver mandag og onsdag lokaler og personale til rådighed. Alle der har brug for hjælp er velkomne til at deltage. Men skolen prikker også de børn, som har brug for hjælp.

Separator icon