I Ritas hyggelige lejlighed, med de smukke højloftede rum i det gamle kloster, er der dækket op med kaffe og skærekage. Rundt om bordet sidder fire bofæller til en snak om, hvordan det er at bo i Seniorbofællesskabet Sankt Joseph.
Rita på 86 år er alderspræsident ved kaffebordet. Hun er flyttet fra en stor lejlighed i Bredgade til Sankt Joseph sammen med sin nabo gennem 50 år. Det var en svær beslutning, fortæller hun, og hun var nok ikke flyttet, hvis ikke naboen havde foreslået det. Men den sjælfulde bygning og muligheden for at være en del af fællesskabet tiltalte hende. Hun er glad for sin smukke lejlighed. Den er ny og overskuelig i størrelsen, så der er ikke så meget at holde rent.
Tine på 71 år fortæller, at hun faktisk troede, hun var færdig med bofællesskaber efter i mange år i et bofællesskab i med 45 andre – både store og små. ”Jeg troede jeg var færdig med fællesskabet,” fortæller Tina. ”Jeg trængte til ro,” fortsætter hun; ”Men så var jeg en måned i Nice for at skrive, og det var slet ikke mig, at være så meget alene.” Et seniorbofællesskab virkede som den rigtige løsning– på både behovet for mere ro, og for behovet for ikke at være alene. Og da hun ved et tilfælde hørte om Sankt Joseph fra en veninde, skyndte hun sig at skrive sig op.
En enorm interesse for seniorbofællesskaber
Netop behovet for ikke at være alene mener de fire kvinder kan være grunden til, at seniorbofællesskaber er så efterspurgte. ”Jeg tror mange er bange for at blive ensomme,” siger Hildegard på 81 år, ”Tanken om at komme til at sidde der alene en dag, kan være skræmmende”, mener hun.
Hildegard er søster i Sankt Joseph-ordenen. Hun var med i den styregruppe, der stod for at udforme værdigrundlaget for bofællesskabet, og udvælge de kommende beboere blandt de mange interesserede.
Der var enorm interesse, da det først blev meldt ud, at klosteret skulle bygges om til seniorbofællesskab. ”Vi var over 300 til det første møde”, fortæller Karin, der med sine 62 år er vårharen i selskabet.