”Der skal skabes bedre mulighed for at bo i København og omegn, selv om man har et lavtlønsjob eller er på overførselsindkomst.”
Det var ét at målene fra regeringens boligudspil i efteråret 2021. Og det bakker vi stærkt op om. Ligesom det skal være muligt at opføre nye almene familieboliger, ungdomsboliger og plejeboliger alle andre steder i landet.
”Men som situationen er lige nu, har jeg svært ved at se, hvordan det skal kunne lade sig gøre”, siger administrerende direktør i BO-VEST, Ulrik Brock Hoffmeyer og peger på særligt tre områder, hvor man med politisk vilje kan ændre på udviklingen.
- Forskellen på almene og kommunale byggeprojekter
Hvis man giver de almene byggeprojekter samme vilkår som de kommunale, så skal vi ikke betale dyre stempelafgifter og tilslutningsbidrag. Det kan give en besparelse, så vi kan bygge billigere. Men hvis det skal kunne lade sig gøre, har vi brug for hjælp fra Folketinget, påpeger Ulrik Brock Hoffmeyer. - Ændre reglerne for maksimumbeløbet
1. januar bliver maksimumsbeløbet reguleret. Beløbet betyder, at det maksimalt må koste 21.930 kroner pr. kvadratmeter at opføre en almen familiebolig i 2022.
”Og som det er nu, hvor prisen på byggematerialer, byggegrunde og arbejdskraft bare stiger og stiger, så kan det simpelthen ikke lade sig gøre at bygge nyt inden for maksimumbeløbet. Derfor foreslår jeg, at man hæver beløbet, så det bliver muligt igen at bygge almene boliger i god gedigen kvalitet. Ja, huslejen vil blive højere – men lidt dyrere almene boliger er bedre end ingen nye almene boliger! - Grundprisens størrelse
”Kommunerne kan lægge et loft på grundprisens størrelse, og det kunne virkelig være interessant at kigge på. Som eksempel har Københavns Kommune en vejledning om, at grundprisen maksimalt må udgøre 20 procent af maksimumbeløbet. Men hvis grundprisen blev sat ned til for eksempel ti procent, ville det virkelig gøre en forskel”.