Lidt ved en tilfældighed havnede Maiken Thousig for 10 år siden i Askerød. Maiken og familien manglede plads, og da de fik tilbudt en stor stuelejlighed med terrasse, køkken-alrum og to badeværelser til en billig husleje, var familien hurtig til at slå til.

’Vi havde selvfølgelig hørt noget blandet om Askerød. Men boligtilbuddet var så godt, at vi slog til med det samme – og det har vi ikke fortrudt,’ fortæller Maiken. Faktisk er Maiken, hendes mand og deres tre børn så glade for at bo i Askerød, at de slet ikke kunne forestille sig at flytte fra området. Heller ikke selvom de begge for flere år siden blev færdige med deres uddannelser og gik fra SU til to lønindtægter.

 

Hvornår flytter I?

’Da jeg fik arbejde i en vuggestue, og min mand blev færdig med sit cand.merc.-studie, blev vi flere gange spurgt af vores venner, om vi så ikke skulle flytte. Men det tror jeg ikke, er det rigtige for os’, siger Maiken og henviser til, at der er indkøbsmuligheder lige rundt om hjørnet, gåafstand til stationen, og så er det rart, at man altid kan ringe til ejendomskontoret, hvis vandhanen drypper. Samtidig er familien meget glad for de mange tilbud, der er i Askerød med alt fra strikkeklub til fitness og sommerfest. Men vigtigst af alt er, at familiens tre børn stortrives i Askerød.

’Om sommeren er der ren landsbystemning. Der bliver grillet, folk sidder ude og snakker, og min datter på syv løber rundt i stræderne og møder nye legekammerater, som hun er hurtig til at invitere indenfor. Jeg ved aldrig, hvor mange vi er til aftensmad. Jeg synes, det er så hyggeligt’.

Har de nogensinde været i Askerød?

Maiken har kun hovedrysten tilovers for regeringens liste over udsatte boligområder og undrer sig over, hvordan et område kan blive dømt af folk udefra, som måske ikke engang har været i Askerød.

’Det kan godt være, at der har været problemer i Askerød for mange år siden. Men vi oplever seriøst ingenting. Jeg har aldrig været nervøs for at gå gennem Askerød om aftenen eller sende mine børn ud for at lege,’ slutter Maiken af.

Det går den rigtige vej

Regeringens liste over udsatte boligområder er også landet hos den boligsociale helhedsplan i Greve Nord Projektet.

Projekt lommepengejob

Ét af de initiativer der er med til at få vendt udviklingen i Askerød er ’Projekt lommepengejob.’

Her ansættes unge fra området i forskellige småjobs. Det kan for eksempel være som udbringere i den lokale madpatrulje, som gartnere eller i legepatruljen. På den måde får de unge lidt lommepenge, snuser til det at have et arbejde, men vigtigst af alt giver det de unge mod på at tage en uddannelse. Og det viser sig i tallene.

 

Unge fra området er over landsgennemsnittet

’Det er intet quickfix. Men vi kan se, at udviklingen går den rigtige vej,’ siger Josephine og henviser til Landsbyggefondens tal fra sidste år, som viser, at kun 3,85 % af de 15-17-årige fra området ikke er i gang med en uddannelse. Landsgennemsnittet er 4,74%.  

Tal faldet: Antallet af unge fra Greve Nord mellem 15-17 år, som har grundskolen som højeste uddannelse, og som ikke er i gang med en uddannelse, er i perioden 2012-2020 faldet fra 11,71 % til 3, 85 %

Bedre end landsgennemsnit: Dermed ligger Greve Nords unge under landsgennemsnittet, der i 2020 var på 4,74 % og næsten på niveau med Greve Kommune, der var på 3,78 % i 2020.

Fandt både en læge og en jordemoder

De boligsociale medarbejdere har også været ude og stemme dørklokker i Askerød. For måske havde nogle af beboerne en uddannelse fra deres oprindelsesland, som de med den rette hjælp kan gøre brug af i Danmark.  

’Da vi var rundt, fandt vi fx både en læge og jordemoder. Det er jo arbejdskraft, vi i den grad mangler, så nu er vi gået i gang med at undersøge, hvordan Danmark kan få glæde af deres uddannelser,’ fortæller Josephine. 

Derudover er der også tilbud om 9. klasse i Askerød for beboere over 25 år, som ikke har afsluttet grundskolen. Endnu et initiativ for at hæve uddannelsesniveauet i området, og få Askerød af listen som parallelsamfund.

Læs mere om de forskellige områder, og hvad de betyder her.

Greve Nord Projektet

Greve Nord Projektet er en boligsocial helhedsplan, der dækker disse boligafdelinger:

  • Askerød i Vridsløselille Andelsboligforening/ BO-VEST
  • Gersagerparken i Greve Boligselskab
  • Gudekvartererne og Klyngen i Sydkystens Boligselskab / KAB